Friday, December 14, 2012

Air Mata...


Menangis merupakan cara untuk menyelesaikan sesuatu masalah,malahan saya sendiri pun menangis jika menghadapi sesuatu masalah. Dengan menangis kita akan rasa puas dan tenang bukan. So, menangis la sepuas-puasnya. hehehhe...

Para Nabi dan Rasul serta para sahabat di zaman mereka pun turut menjadikan tangisan sebagai perhiasan seperti dalam solat,doa, dan zikir. 

Banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang itu menangis seperti hilang pekerjaan,hilag harta,terluka,kehilangan nyawa dan ada juga terharu. Namun, telah diriwayatkan dalam hadis:"Barangsiapa yang mengalirkan air mata kerana takutkan Allah sehingga berlinangan air mataya dan air matanya membasahi tanah maka dia tidak akan diazab pada hari khiamat."

Khasiat atau fungsi menangis:

1. Menyahkan zat berbahaya dari tubuh badan.
    
Zat-zat kimia yang dihasilkan oleh tubuh ketika dalam ketakutan boleh disingkirkan ketika menangis.

2. Meningkatkan kadar degupan jantung.

Dengupan jantung akan meningkat ketiak menangis dan ia dianggap sebagai latihan berguna bagi rongga badan ,urat-urat dan kedua-dua belah bahu.Selepas itu, kadar degupan jantung kembali perlahan sehingga menimbulkan perasaan yang tenang.

3. Menghalang penyakit.

menangis dapat menghalang penyakit sepeti radang usus besar dan luka pada perut. Menangis juga sesuatu yang semula jadi dilakukan pada waktu dan tuuan yang sesuai.

4. Membebaskan racun dari badan.

Sememangnya fungsi air mata mengeluarkan unsur-unsur beracun dari dalam tubuh,sekiranya kita menahan maka tumbuhnya racun secara perlahan-lahan. Secara fitrahnya perempuan lebih cenderung menangis berbanding kaum lelaki, secara umurnya usianya lebih panjang berbanding lelaki kerana perempuan banyak membebaskan racun dari tubuh badan.

5. Air mata mengandungi 25% protein.

Air mata mengadungi 25% protein dan satu bahagian daripada zat terutamanya magnesium. Ini adalah tidak seimbang kepada dan boleh menjadi racun kepada manusia. Ia dapat dibebaskan ketika menangis.

Jadi kaum lelaki kene banyakkan menangisla lepas nie...hehhehe..banyak sangat dah 2 racun dalam badan...
ok sekian dari saya..:)

Telah bersabda Rasulullah SAW: "Ya Allah,anugerahilah kepada kami dua buah mata yang menangis kerana takut kepada- Mu, sebelum tidak ditemunya air mata."
Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/05/cara-memasang-facebook-like-button-pada.html#ixzz2ElQqg9kQ

No comments:

Post a Comment